Všetky články

  • Obrázok Ako je to s odvodmi, keď si rodič na materskej privyrába

    Ako je to s odvodmi, keď si rodič na materskej privyrába

    Sociálne poistenie za rodiča na materskej platí štát. Ak sa matka rozhodne privyrobiť si – napríklad na dohodu alebo brigádnicky, vyvstáva otázka, čo s poistením.

  • Obrázok Otec na materskej

    Otec na materskej

    Na materskej môže byť okrem matky aj otec. Táto možnosť sa odporúča, ak otec nemá vysoký príjem, prípadne ak prišiel o prácu, a naopak, matka by sa chcela vrátiť do práce.

  • Obrázok Nízke materské štát dorovná na 214 eur, treba však o to požiadať

    Nízke materské štát dorovná na 214 eur, treba však o to požiadať

    Materské, ktoré žena poberá počas prvých mesiacov po narodení dieťaťa, sa odvíja z príjmu, ktorý predtým mala. Ak zarábala málo, môže mať aj nízku materskú. Štát však zaručuje, aby neskončila s pár eurami vo vrecku.

  • Obrázok Čo so soplíkmi? Nádcha u detí je bežná aj desaťkrát do roka

    Čo so soplíkmi? Nádcha u detí je bežná aj desaťkrát do roka

    Opäť soplí... Môže do škôlky alebo musí zostať doma? Prechladnutie býva najčastejšou detskou chorobou, a predsa je okolo neho najviac mýtov. Treba lieky, či stačia čaje? Izolovať dieťa v teple, alebo môže von? Ísť k lekárovi, keď má nádchu príliš často?

  • Obrázok Dorotka s Downovým syndrómom je hlavnou hrdinkou dokumentárneho filmu Niečo naviac

    Dorotka s Downovým syndrómom je hlavnou hrdinkou dokumentárneho filmu Niečo naviac

    Dokumentárny film Niečo naviac rozpráva príbeh deviatačky Dorotky Vlčkovej, ktorá trpí genetickou poruchou Downovým syndrómom. Snímka, ktorú nakrútili Palo Kadlečík a Martin Šenc, ukazuje, že i ľudia s touto diagnózou môžu obohatiť život a byť prínosom pre celú rodinu.

  • Obrázok Vyšla kniha o slovenských dejinách pre deti

    Vyšla kniha o slovenských dejinách pre deti

    Stručné dejiny Slovenska pre najmladších čitateľov, tak sa volá nová kniha, ktorou chce autorka Denisa Gaálová prilákať deti k záujmu o minulosť vlastnej krajiny.

  • Obrázok Haló, počuješ nás v brušku?

    Haló, počuješ nás v brušku?

    Rodičia sa radi prihovárajú k svojmu nenarodenému dieťaťu. A to pozorne počúva.

  • Obrázok Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

    Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

    Keď je dieťa často umrnčané, zlostí sa či nechce počúvať, nehľadajte za tým hneď svoje výchovné zlyhanie. Čo ak má len nedostatok pohybu?

  • Obrázok Nekecajte babičkám do výchovy!

    Nekecajte babičkám do výchovy!

    Babičky dnes nemajú úplne dobrú povesť. Vraj nevhodne zasahujú do výchovy vnúčat, kŕmia ich samými sladkosťami, všetko im dovolia. Vojnu, ktorá sa medzi generáciami rozhorela, však nemôže nikto vyhrať. Nebojujte s babičkami, ale radšej im dovoľte pristupovať k vnukom podľa svojho.

  • Obrázok Najlepšie vysvedčenie po pôrode sú tri desiatky. Čo ukáže Apgar skóre?

    Najlepšie vysvedčenie po pôrode sú tri desiatky. Čo ukáže Apgar skóre?

    Prvé známky nedostane dieťa až v prvej triede, ale hneď po narodení. Medzinárodne uznávané Apgar skóre ukazuje, v akej je kondícii. Zdravotníci si všímajú pulz, kvalitu dýchania, napätie svalov, farbu kože i to, či novorodeniatko správne reaguje na podráždenie. Hoci sa jedná len o orientačné vyšetrenie, svoj význam má už desiatky rokov.

  • Obrázok Vyšli príbehy detských pacientov Najkrajšie víťazstvá

    Vyšli príbehy detských pacientov Najkrajšie víťazstvá

    Nová kniha Najkrajšie víťazstvá prináša príbehy malých pacientov najväčšej slovenskej detskej nemocnice, ktoré mali dobrý koniec. Autorkou nevšednej publikácie je hovorkyňa bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Dana Kamenická.

  • Obrázok Školáci hlasujú za svojich tohtoročných hrdinov

    Školáci hlasujú za svojich tohtoročných hrdinov

    Žiaci na 2200 školách na Slovensku majú možnosť rozprávať sa o hrdinských skutkoch svojich rovesníkov a vybrať z nich ten, ktorý považujú za najdôležitejší. Každoročná anketa Detský čin roka sa vyhodnotí v decembri, tento mesiac sa s ňou zoznamujú v školách.

  • Obrázok Kradne nórsky štát deti, alebo ich chráni? Cudzinci sa boja

    Kradne nórsky štát deti, alebo ich chráni? Cudzinci sa boja

    „Keď niekto zaklope na dvere, deti majú strach. Boja sa, že si pre ne zase niekto príde,“ hovorí Jaquline neistou nórštinou o sporoch so sociálnou službou krajiny Barnevernet, ktorú mnohí obviňujú z neoprávneného rozbíjania rodín. Oči má pri tom vlhké.

  • Obrázok Zaočkovanosť detí klesá. Lekári zisťujú, či je kolektívna imunita dostatočná

    Zaočkovanosť detí klesá. Lekári zisťujú, či je kolektívna imunita dostatočná

    Či je slovenská populácia imúnna proti šiestim infekčným ochoreniam, to v súčasnosti testujú lekári. Do konca roku bude známe, či je očkovanie proti osýpkam, mumpsu, ružienke a vírusovým hepatitídam typu A, B a C dostatočne účinné.

  • Obrázok Pediatri môžu i bez súhlasu rodičov hlásiť úradom, či dieťa bolo očkované. Protiprávne, hovorí právnička

    Pediatri môžu i bez súhlasu rodičov hlásiť úradom, či dieťa bolo očkované. Protiprávne, hovorí právnička

    Ak chce pediater oznámiť štátnym úradom, či dieťa prešlo povinným očkovaním, musí požiadať rodičov o súhlas so spracovaním osobných údajov, inak je to porušenie ochrany súkromia. Tvrdí to právnička Katarína Tomková. Ministerstvo zdravotníctva SR odpovedá, že lekári môžu hlásiť údaje bez ohľadu na postoj rodičov.

  • Obrázok Jeseň patrí deťom. 4 tipy, ako si ju poriadne užiť

    Jeseň patrí deťom. 4 tipy, ako si ju poriadne užiť

    V lete sa decká bláznili na kúpalisku či pri mori, na jeseň im nemusí byť vôbec ľúto, že to skončilo. Aj táto časť roku ponúka jedinečné radovánky. Siahnite po tých tradičných.

  • Obrázok Pes nemôže slúžiť deťom ako hračka

    Pes nemôže slúžiť deťom ako hračka

    Na pohľad dokonalá rodinka – mama, otec, deti a pes. Áno, zvieratko do domácnosti určite patrí, kto sa však preňho rozhodne, musí ho brať ako člena rodiny, nie ako doplnok k správnemu imidžu či predmet, s ktorým sa deti zahrajú, keď rodičia nemajú čas. Nechávať dieťa samé so psom je podľa odborníkov nebezpečné. Pri správnom prístupe je však život so psíkom veľkým prínosom – pre deti aj ich rodičov.

  • Obrázok Žeravá jesenná zábava: upečte si v pahrebe zemiaky

    Žeravá jesenná zábava: upečte si v pahrebe zemiaky

    Vonku je ešte stále celkom pekne, drakov ste si už s deťmi pustili, aj pochodili celé široké okolie, tak čo ešte v prírode zaujímavého podniknúť? Opečte si v pahrebe zemiaky.

  • Obrázok Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

    Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

    Deti v materskej škôlke v čínskom Pekingu prepukajú v smiech, keď sa snažia vylúštiť hádanku, ktorú dostali od svojho nového učiteľa, malého roztomilého robota s okrúhlou hlavičkou a tvárou v podobe dotykovej obrazovky. Vzdelávací asistent Keeko, ktorý meria 60 centimetrov, sa používa už v 600 materských škôlkach v krajine. Rozpráva deťom príbehy a dáva im rozličné úlohy a hádanky.

  • Obrázok Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

    Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

    Deťom v predškolských zariadeniach podávajú priveľa sladených nápojov. Tie majú v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou za následok vysoký výskyt pokazených a plombovaných zubov. Slovenskí zubári bijú na poplach.

Ďalšie naše weby